Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa czosnkowa z tymiankiem

przepis:

4 główki czosnku

4 średnie ziemniaki

1 cebula

700 ml  bulionu

oliwa

2-3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól

parmezan do posypania zupy

oliwa

100 ml śmietanki 30%

Nieobrane ząbki czosnku włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić lekko oliwą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C.

Piec ok 30 min.

Upieczony czosnek ostudzić i wycisnąć miąższ z ząbków.

Cebulę posiekać, obrane ziemniaki pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę i ziemniaki, dodać tymianek.

Gdy lekko się zrumienią dodać czosnkowe puree i bulion.

Zupę gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawić solą i sokiem z cytryny oraz śmietanką.

Podawać posypaną wiórkami parmezanu.