Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pszenny chlebek ze smażoną cebulą

przepis:

 500 g pszennej mąki (typ 550)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

250 ml letniej wody

paczka suchych drożdży (7 g)

ok. 1 szklanki smażonej cebuli (Prymat)

gruba sól morska i grubo zmielony pieprz do posypania chleba

masło do posmarowania formy

 

Do mąki dodać sól, pieprz i  suche drożdże, a następnie letnią wodę. Połączyć wszystkie składniki i przez 6 min dokładnie ugniatać ciasto.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Po tym czasie w ciasto wgnieść smażoną cebulę.

Ciasto ułożyć w foremce posmarowanej masłem,  posypać pieprzem i solą, przykryć ściereczką i odstawić  na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięty chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ° C i piec 40-50 min.