Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Muszle z nadzieniem z ziemniaków i sera

przepis:

8 muszli makaronowych

Na nadzienie do muszli:

ok. 10 dag ugotowanych  i uduszonych ziemniaków

ok. 10 dag białego sera

1 łyżka fety

1 łyżeczka posiekanego świeżego  oregano

sól, pieprz

1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sos beszamelowy:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250 ml mleka

2 łyżki utartego sera grana padano

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 łyżeczka posiekanego oregano

Muszle ugotować al dente.

Ziemniaki  wymieszać dokładnie z białym serem i fetą, dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku.

Farsz nałożyć w muszle i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym masłem).

W rondelku  roztopić masło, dodać mąkę, chwilę przesmażać razem, po czym dodać mleko.

Cały czas  w trakcie gotowania sos mieszać, tak aby nie było grudek.

Kiedy zgęstnieje  dodać  ser,  sól, pieprz, utartą gałkę muszkatołową i posiekane oregano.

Sos wylać na muszle.

Naczynie z muszlami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C  i zapiekać ok. 30 min.