Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pasta z bakłażana

przepis:

 .

Podpatrzone  u Michela Morana :)

1 bakłażan

4 kapary (owoce)

3 płaty suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 szalotka

3 fileciki anchois

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz, szczypta chili

3 łyżki oliwy

Bakłażan przekroić wzdłuż, ponacinać  lub ponakłuwać   miąższ, skropić  oliwą i wstawić  do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C na ok. 30 min.

Kiedy bakłażan będzie już upieczony łyżką oddzielić  miąższ od skórki, a następnie dokładnie go posiekać.

Szalotkę, czosnek, pomidory, kapary i anchois drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać  oliwę, przesmażyć  na niej czosnek z cebulą. Następnie dodać  anchois, kapary i pomidory.

Dodać  bakłażan i smażyć  tak aby odparować pastę.

Na koniec dodać  natkę pietruszki i przyprawy do smaku.



Przepis dodaję do akcji Mopsa w kuchni "Warzywa psiankowate 2014" 

(http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/2014/08/03/akcja-warzywa-psiankowate-2014-zaproszenie/