Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pstrąg łososiowy z selerem i jabłkami

przepis:

filet z pstrąga łososiowego

sól, pieprz

sok z cytryny

1 kwaśne jabłko (Boskoop)

1 mały seler korzeniowy (wielkości jabłka)

1 szalotka

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki masła klarowanego

Z filetu zdjąć skórę. Opukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Seler  obrać, opłukać, pokroić w cienkie paski lub utrzeć na   tarce.

Jabłko obrać, pokroić w kostkę.

Szalotkę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić na nim szalotkę, dodać seler i smażyć mieszając aż seler będzie prawie miękki.  W razie potrzeby można dodać trochę wody.

Następnie dodać jabłko, połowę orzechów, sól i pieprz. Smażyć razem aż jabłka będą miękkie.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać resztę masła. Przesmażyć na niej pozostałe orzechy, a następnie z obu stron filet z pstrąga.