Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pęczak z suszonymi grzybami

przepis:

 .

0,5 szklanki pęczaku

ok. 0,5 l wywaru warzywnego

kilka grzybów suszonych

1 cebula

sól

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

 .

Kaszę opłukać dobrze pod bieżącą wodą.

Grzyby namoczyć na godzinę, odlać wodę, w której się moczyły, opłukać pod bieżącą, odsączyć i drobno pokroić.

Cebulę pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać olej , zeszklić na  nim cebulę, dodać grzyby i kaszę. Chwilę razem przesmażać, a potem dolać szklankę wywaru.

Zagotować i gotować dalej na małym ogniu.

W trakcie gotowania kaszę trzeba mieszać aby się nie przypaliła i w razie potrzeby podlewać wywarem.

Kiedy kasza będzie już miękka dodać do niej  masło.