Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Włoskie pierożki z ziemniakami i ricottą

przepis:

10 dag wędzonego  surowego boczku 10 dag utartego parmezanu 10 dag ricotty 30 dag ugotowanych ziemniaków pieprz sól kilka listków szałwii szczypta gałki muszkatołowej oliwa masło 1 ząbek czosnku gałązka świeżego  rozmarynu Na  rozgrzaną oliwę wrzucić  pokrojony ząbek czosnku i gałazkę rozmarynu, chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i go zrumienić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, albo zmiksować. Do ziemniaków dodać parmezan,  ricottę,  przesmażony boczek (wcześniej usunąć rozmaryn). Wyrobić dokładnie farsz, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pierożki ulepić, ugotować i podawać polane  roztopionym masłem z przesmażonymi listkami świeżej szałwii.