przepis:
10 dag wędzonego surowego boczku
10 dag utartego parmezanu
10 dag ricotty
30 dag ugotowanych ziemniaków
pieprz
sól
kilka listków szałwii
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa
masło
1 ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony ząbek czosnku i gałazkę rozmarynu, chwilę smażyć.
Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i go zrumienić.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, albo zmiksować.
Do ziemniaków dodać parmezan, ricottę, przesmażony boczek (wcześniej usunąć rozmaryn).
Wyrobić dokładnie farsz, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Pierożki ulepić, ugotować i podawać polane roztopionym masłem z przesmażonymi listkami świeżej szałwii.