Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pasta z bakłażana i papryki

przepis:

1 bakłażan

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie

Bakłażan przekroić wzdłuż na połówki, ponakłuwać widelcem.

Paprykę przekroić także na połówki, usunąć nasiona.

Bakłażan i paprykę włożyć  do piekarnika rozgrzanego do temp. 180º C i piec ok. 40 min.

Po wyjęciu z piekarnika paprykę obrać ze skórki i drobno pokroić.

Miąższ bakłażana wyjąć ze skórki przy pomocy łyżki i także rozdrobnić.

Czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać bakłażan i paprykę,  przesmażać aż odparuje nadmiar wody.

Pastę doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.