Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Placek drożdżowy ze śliwkami

przepis:

 

Ciasto drożdżowe:

250 g maki pszennej

4 dag  świeżych drożdży

ok. 150 ml mleka

100 g masła

o,5 szklanki cukru

1 żółtko, 1 jajko

szczypta soli

aromat pomarańczowy

 

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.

Jajko i żółtko utrzeć  dokładnie z cukrem.

Mleko podgrzać tak aby było letnie.

Masło roztopić.

Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka.

Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać masło i aromat pomarańczowy.

Ciasto wyłożyć na blachę.

Na wiechu ułożyć połówki śliwek, Posypać je zmielonym cynamonem i goździkami, kruszonką i płatkami  migdałów .

Ciasto  przykryć  ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec ok. 40 min w temp. 180º C.

Kruszonka:

100 g cukru

100 g masła

200 g mąki

cukier waniliowy

5 dag płatków migdałów