Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Rozmarynowe ślimaczki

przepis:

 .

0,5 kg mąki

5 dag drożdży

0,5 łyżeczki cukru

1 jajko

sól

rozmaryn

2 łyżki oliwy

ok. 1 szklanki  mleka

3 łyżki masła

utarty parmezan

Ciasto  rozwałkować cienko. Każdy  z placków posmarować roztopionym masłem  i posypać tartym parmezanem i  suszonym rozmarynem Placki ułożyć jeden na drugim, zwinąć w roladkę i pokroić ją na kawałki  szerokości ok 2 cm. Ślimaczki ułożyć na blasze,  posmarować żółtkiem, posypać grubą solą i rozmarynem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w  dobrze nagrzanym piekarniku ok 20 min.

 .