przepis:
pierś z kurczaka
cukinia
czerwona papryka
cebula
1 ząbek czosnku
biała fasolka z puszki
gałązka rozmarynu
2 pomidory bez skórki, lub łyżka przecieru pomidorowego
pieprz, sól
kilka gałązek bazylii
makaron risoni
oliwa
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki.
Cebulę drobno pokroić.
Czosnek posiekać, lub wycisnąć przez praskę.
Cukinię pokroić na plasterki, a później na ćwiartki.
Paprykę pokroić na kawałki.
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić na nią mięso z kurczaka. Podsmażone mięso odłożyć , a na pozostałej oliwie zeszklić cebulę i czosnek.
Następnie dodać cukinię i paprykę. Podsmażyć chwilę.
Podlać wodą, lub bulionem, dodać mięso, fasolę, przyprawy i gotować ok 30 min.
Do gotowej zupy dodać ugotowany makaron.