Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta cytrynowa

przepis:

Przepis na tę tartę znalazłam w Internecie. Jest smaczna, ale zmieniłabym przepis na  ciasto na spód.

Następnym razem wypróbuję   ją ze "swoim"  kruchym ciastem. Inaczej zrobiłabym też samą masę. Lepiej byłoby chyba utrzeć na pianę jajka z cukrem, oddzielnie ubić   śmietanę i dopiero potem je połączyć.

Masa cytrynowa

5 jajek

12 dag cukru pudru

200 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

otarta skórka z 2 cytryn

150 ml skoku z cytryn

Wszystkie składniki zmiksować.

Okrągłą foremkę wyłożyć kruchym ciastem i podpiec je.

Masę cytrynową wylać na podpieczone ciasto i piec ok. 30 min w temperaturze 180° C.

Po upieczeniu wystudzić i włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki.