Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sztuka mięsa z ziemniakami w sosie koperkowym

przepis:

Przepis ze starej, dobrej  "Kuchni polskiej"

30 dag pręgi wołowej

1 marchew

1 pietruszka

kawałek selera i pora

połowa cebuli

liść laurowy

2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

sól

2 ziemniaki

Sos koperkowy:

2-3 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka masła

1 łyżka maki

150 ml rosołu

100 ml śmietanki kremowej

sól

Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc.

Zasmażkę rozprowadzić rosołem i zagotować.

Dodać sól do smaku i posiekany koperek. Podgrzać.

 .

Mięso opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować pod przykryciem  ok. 1 godziny.

Włoszczyznę obrać, opłukać.

Cebulę zrumienić nad płomieniem.

Gdy mięso jest prawie miękkie dodać włoszczyznę, cebulę, przyprawy  i dogotować.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na większe kawałki i ugotować w osolonej wodzie  prawie na miękko. Odcedzić.

Do sosu dodać ziemniaki, dogotować, wymieszać ze śmietanką.

Gotowe mięso podzielić na porcje, polać sosem z ziemniakami.