Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto z masą marcepanową i mascarpone

przepis:

 .

Kruche ciasto:

30 dag mąki

10 dag masła

10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

3 surowe żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.

Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

Do wyłożenia foremki  potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy.

 .

 .

Masa marcepanowa:

15 dag mielonych migdałów

6 łyżek cukru pudru

1 jajko

zapach migdałowy

1 łyżka spirytusu

Migdały, cukier, jajko, zapach i spirytus  utrzeć ze sobą na  jednolitą masę.

Masę wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Oziębiona masa łatwiej da się rozwałkować.

 .

 .

Na warstwie kruchego ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki.

Następnie położyć rozwałkowany marcepan i także posmarować go dżemem z czarnej porzeczki.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i  piec ok. 30 min.

200 ml śmietanki kremowej ubić na  sztywno, dodając cukier puder  (3 łyżki) i wymieszać ją z serkiem mascarpone (1 opakowanie).

Masę mascarpone wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać pokruszonymi bezami i udekorować dżemem z borówek.