Ciasto z masą marcepanową i mascarpone
przepis:
.
Kruche ciasto:
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 surowe żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.
Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Do wyłożenia foremki potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej formy.
.
.
Masa marcepanowa:
15 dag mielonych migdałów
6 łyżek cukru pudru
1 jajko
zapach migdałowy
1 łyżka spirytusu
Migdały, cukier, jajko, zapach i spirytus utrzeć ze sobą na jednolitą masę.
Masę wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Oziębiona masa łatwiej da się rozwałkować.
.
.
Na warstwie kruchego ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki.
Następnie położyć rozwałkowany marcepan i także posmarować go dżemem z czarnej porzeczki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.
200 ml śmietanki kremowej ubić na sztywno, dodając cukier puder (3 łyżki) i wymieszać ją z serkiem mascarpone (1 opakowanie).
Masę mascarpone wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać pokruszonymi bezami i udekorować dżemem z borówek.