Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kruche ciasteczka serowo-orzechowe

przepis:

100 g sera pleśniowego  (Lazur)

150 g maki pszennej

100 g masła

50 g posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 jajko

czarnuszka i jajko do posmarowania ciasteczek

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać orzechy i  przesiekać z  masłem.

Do ciasta dodać  rozdrobniony ser  i jajko i szybko wyrobić.

Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.

Po  wyjęciu ciasto rozwałkować, wykroić z niego krążki, posmarować je roztrzepanym jajkiem , posypać czarnuszką.

Ciasteczka ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180º  C przez 15-20 min.