Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z brokułami i fetą zapiekane w sosie pomidorowym

przepis:

4-6 naleśników

1 brokuł

1 ząbek czosnku

50 g fety

2 łyżki utartego sera grana padano

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

1 łyżka przecieru pomidorowego

150 ml wody

masło i bułka tarta 

Przecier pomidorowy rozrobić w wodzie, doprawić do smaku sola i pieprzem.

Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. 

Brokuł zahartować w zimnej wodzie, a następnie odcedzić i odsączyć  z nadmiaru wody na bibule.

Brokuł podusić, dodać sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, pokruszoną fetę i utarty grana padano.

Farsz z brokułów rozłożyć na naleśnikach, zwinąć je w rulony i pociąć na równe kawałki.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć w nim  pionowo kawałki naleśników.

Naleśniki polać sosem pomidorowym, posypać serem i tymiankiem.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i zapiekać ok. 30 min.