Naleśniki z brokułami i fetą zapiekane w sosie pomidorowym
przepis:
4-6 naleśników
1 brokuł
1 ząbek czosnku
50 g fety
2 łyżki utartego sera grana padano
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka przecieru pomidorowego
150 ml wody
masło i bułka tarta
Przecier pomidorowy rozrobić w wodzie, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie.
Brokuł zahartować w zimnej wodzie, a następnie odcedzić i odsączyć z nadmiaru wody na bibule.
Brokuł podusić, dodać sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, pokruszoną fetę i utarty grana padano.
Farsz z brokułów rozłożyć na naleśnikach, zwinąć je w rulony i pociąć na równe kawałki.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć w nim pionowo kawałki naleśników.
Naleśniki polać sosem pomidorowym, posypać serem i tymiankiem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i zapiekać ok. 30 min.