Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kepti Grikainiai

przepis:

100 g kaszy gryczanej

100 g białego sera półtłustego

1 łyżka mąki pszennej

1 jajko

sól, pieprz

1 łyżka kminku

3 łyżki zmielonych gryczanych płatków błyskawicznych do panierowania placków (lub bułka tarta)

olej do smażenia

gęsta śmietana lub jogurt

 

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Kaszę dokładnie zblendować.

Do kaszy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Do sera dodać sól, pieprz i kminek.

Na masę gryczaną wyłożyć ser i uformować placuszki  (kształt klinka sera).

Gotowe placuszki opanierować płatkami gryczanymi lub bułka tartą i piec na rozgrzanym oleju.

Podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.