Kepti Grikainiai
przepis:
100 g kaszy gryczanej
100 g białego sera półtłustego
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka kminku
3 łyżki zmielonych gryczanych płatków błyskawicznych do panierowania placków (lub bułka tarta)
olej do smażenia
gęsta śmietana lub jogurt
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Kaszę dokładnie zblendować.
Do kaszy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Do sera dodać sól, pieprz i kminek.
Na masę gryczaną wyłożyć ser i uformować placuszki (kształt klinka sera).
Gotowe placuszki opanierować płatkami gryczanymi lub bułka tartą i piec na rozgrzanym oleju.
Podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.