Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Mus z dyni z amarantusem

przepis:

kawałek dyni

6 łyżek ekspandowanego amarantusa

1 łyżka posiekanych orzechów

1 łyżka pestek dyni

4 suszone daktyle

1 łyżka miodu

1 łyżeczka masła klarowanego

kawałek kory cynamonu

Dynię obrać, pokroić i udusić z niewielką ilością wody.

Kiedy dynia rozpadnie się, chwilę jeszcze ją dusić, tak aby odparował się nadmiar wody.

Dynię zmiksować.

Na patelni rozgrzać masło, dodać miód, korę cynamonu, orzechy, daktyle, łyżeczkę amarantusa i pestki dyni.

Wszystko razem smażyć mieszając.

Do pucharków wsypać amarantus, przykryć go musem z dyni, a na wierzch wyłożyć skarmelizowane orzechy.