Ziemniaczane placuszki z bakłażanem, selerem naciowym i papryką
przepis:
.
0,5 bakłażana
2-3 łodygi selera naciowego
0,5 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz, sól, pieprz cayenne
olej
.
Seler pokroić na pasterki.
Bakłażan pokroić w kostkę.
Paprykę pociąć na paseczki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek. Dodać seler, bakłażan i paprykę. Dodaćl , pieprz i pieprz cayenne. Warzywa udusić . Kiedy będą już miękkie dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
Warzywa nałożyć na upieczone placuszki.
.
Placuszki ziemniaczane
2-3 ziemniaki
1 jajko
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
mała cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
.
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę zetrzeć na drobnej tarce.
Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, cebulę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, a następnie upiec placuszki na rozgrzanym oleju.