Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ziemniaczane placuszki z bakłażanem, selerem naciowym i papryką

przepis:

 .

 0,5 bakłażana

2-3 łodygi selera naciowego

0,5 papryki czerwonej

1 ząbek czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

pieprz, sól, pieprz cayenne

olej

 .

Seler pokroić na pasterki.

Bakłażan pokroić w kostkę.

Paprykę pociąć na paseczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek. Dodać seler, bakłażan i paprykę. Dodaćl , pieprz i pieprz cayenne. Warzywa  udusić . Kiedy będą już miękkie dodać łyżkę przecieru pomidorowego.

Warzywa nałożyć na upieczone placuszki.

 .

Placuszki ziemniaczane

2-3 ziemniaki

1 jajko

2-3 łyżki mąki kukurydzianej

mała cebula

sól, pieprz

olej  do smażenia

 .

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę zetrzeć na drobnej tarce.

Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, cebulę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, a następnie upiec placuszki na rozgrzanym oleju.