Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z marchwi i soczewicy

przepis:

3 marchewki

kawałek świeżego imbiru  (ok. 1-2 cm)

1 szalotka

2 łyżki masła

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

0,75 l wody lub wywaru warzywnego

sól, pieprz, szczypta chili

pestki dyni

 

Marchew obrać, pokroić w plasterki.

Imbir  i szalotkę obrać, drobno posiekać.

W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim szalotkę, imbir.

Dodać marchew i smażyć 2 minuty.

Soczewicę opłukać dodać do marchwi, zalać wywarem lub wodą, dodać sól, pieprz  i gotować do miękkości.

Kiedy marchew  i soczewica będą miękkie zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Gotową zupę na talerzu posypać pestkami z dyni.