Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chusteczki z ciasta francuskiego z masą migdałową i karmelizowanymi jabłkami

przepis:

 .

1 arkusz ciasta francuskiego

 .

2 jabłka

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

 .

0,5 szklanki zmielonych migdałów

2-3  łyżki cukru pudru

3-4 łyżki  śmietanki 30%

aromat migdałowy

 .

cukier puder do posypania

 .

 .

Migdały  wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Dodać aromat migdałowy.

Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni roztopić masło, dodać miód, zagotować, a następnie dodać  jabłka. Smażyć   aż jabłka się zeszklą.

Ciasto pokroić na kwadraty (5x5 cm), podwinąć rogi.

Na cieście ułożyć masę migdałową i kawałki jabłka.

Piec ok. 20 min. w piekarniku  w  temp. 220º C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.