Ciasteczka migadałowe
przepis:
20 dag mąki pszennej
15 dag utartych migdałów ze skórką
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3 surowe żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biała czekolada i pokruszone pistacje do dekoracji
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać migdały i cukier waniliowy.
Dodać masło, posiekać nożem, dokładnie mieszając sypkie składniki ciasta. Następnie dodać żółtka.
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubośc0,5 cm, wykroić foremka ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp ok. 220º C ok. 10 min.
Po ostudzeniu udekorować biała czekolada i pistacjami.