Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasteczka migadałowe

przepis:

20 dag mąki pszennej

15 dag utartych migdałów ze skórką

20 dag masła

10 dag cukru pudru

3 surowe żółtka

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

biała czekolada i pokruszone pistacje do dekoracji

Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać migdały i cukier waniliowy.

Dodać masło, posiekać nożem, dokładnie mieszając sypkie składniki ciasta. Następnie dodać żółtka.

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć  do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubośc0,5 cm, wykroić foremka  ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec  w piekarniku nagrzanym do temp ok. 220º C ok. 10 min.

Po ostudzeniu  udekorować biała czekolada i pistacjami.