Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierś z kurczaka z czarną soczewicą i marchwią

przepis:

 1 pierś z kurczaka

1 marchewka

ok. 0,5 szklanki czarnej soczewicy

sól, pieprz

1 łyżeczka nasion kolendry

0,5 łyżeczki czerwonej papryki

szczypta chili

1 ząbek czosnku

szczypta chili

olej

Mięso dzień wcześniej opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki i  oprószyć przyprawami. Wstawić do lodówki.

Soczewicę dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Gotować w wodzie przez  20 min. Pod koniec gotowania dodać sól.

Ugotowaną soczewicę ostudzić i  odcedzić.

Marchew pokroić w krążki i ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać olej usmażyć na nim mięso, dodać soczewicę i marchew. Wymieszać, doprawić do smaku solą.