Pierś z kurczaka z czarną soczewicą i marchwią
przepis:
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
ok. 0,5 szklanki czarnej soczewicy
sól, pieprz
1 łyżeczka nasion kolendry
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
szczypta chili
1 ząbek czosnku
szczypta chili
olej
Mięso dzień wcześniej opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki i oprószyć przyprawami. Wstawić do lodówki.
Soczewicę dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Gotować w wodzie przez 20 min. Pod koniec gotowania dodać sól.
Ugotowaną soczewicę ostudzić i odcedzić.
Marchew pokroić w krążki i ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej usmażyć na nim mięso, dodać soczewicę i marchew. Wymieszać, doprawić do smaku solą.