Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa fasolowa

przepis:

20 dag  drobnej fasoli

włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora)

1 mała cebula

10 dag wędzonego surowego boczku

1 łyżeczka suszonego cząbru

3 ziemniaki

sól,pieprz, liść laurowy

1 l wody

Fasolkę umyć, zalać wodą i namoczyć  na noc w letniej przegotowanej wodzie.

Następnego dnia fasolkę ugotować w wodzie, w której się moczyła.

Pod koniec gotowania dodać sól.

Włoszczyznę ugotować w osolonej wodzie. Wywar z warzyw  przecedzić i ugotować w nim pokrojone w kostkę ziemniaki.

Boczek i cebulę  pokroić  w drobna kostkę, przesmażyć razem.

Do ugotowanych ziemniaków dodać fasolkę, przesmażony boczek i cebulę oraz pokrojoną ugotowaną marchewkę. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i  cząber.