Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa ziemniaczana z mlekiem kokosowym

przepis:

500 g ziemniaków

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

50 g pieczarek

2 łyżki oleju

kawałek świeżego imbiru (2 cm)

0,5 cebuli

sól, pieprz

0,5 łyżeczki kurkumy

szczypta chili

100 ml mleka kokosowego

500 ml wody

 

Marchew i seler obrać, opłukać , pokroić na cienkie plasterki.

Pieczarki opłukać , pokroić także w plasterki.

1 łyżkę oleju rozgrzać w rondelku, przesmażyć na nim przez 5 min. pieczarki. Grzyby wyjąć z garnka.

Na pozostałym oleju przesmażyć przez ok. 7 min. marchew i seler.

Dodać grzyby, sól i pieprz.

Imbir i cebulę obrać , pokroić bardzo drobno.

Ziemniaki obrać , opłukać , pokroić w kostkę.

Pozostałą łyżkę oleju rozgrzać na patelni i przez 5 min. Smażyć na nim imbir, cebulę i ziemniaki.

Następnie dodać kurkumę, mleko kokosowe i 500 ml wody.

Gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Połowę ziemniaków wyjąć z zupy.

Resztę zmiksować dokładnie.

Do przetartej zupy dodać ziemniaki, pieczarki, seler i marchew. Zagotować.

Doprawić do smaku solą,  pieprzem i chili.