Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kruszonka z jabłkiem

przepis:

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka mąki gryczanej

1 łyżka zmielonych orzechów włoskich

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka płatków owsianych

1 łyżka sezamu

2-3 łyżki masła

1 jabłko

1 łyżka rodzynek

2 suszone figi

szczypta cynamonu

Jabłko obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rodzynki i figi opłukać. Figi pokroić.  Bakalie wymieszać z jabłkiem i cynamonem.

Suche składniki kruszonki wymieszać i urobić z masłem.

Foremkę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. (Ja wykorzystałam do tego pokrywkę garnka o średnicy 13 cm).

Połowę kruszonki wyłożyć na blaszkę. Ubić dokładnie.

Następnie wyłożyć jabłka z bakaliami.

Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Docisnąć.

Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C.