Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś zapiekany pod chrustem z płatków migdałów i tymianku

przepis:

 30 dag łososia

2 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżeczka posiekanych listków tymianku

sól, pieprz

sok z cytryny

2-3 łyżki oleju

 

Z łososia zdjąć skórę, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Masło rozetrzeć z bułką tartą, dodać tymianek i płatki migdałowe.

Na patelni rozgrzać olej, obsamżyć na nim  rybę z obu stron.

Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym,  rozłożyć na niej równomiernie masę z masła i migdałów.

Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170º C. Zapiekać 15-20 min.