Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ziemniaki z papryką

przepis:

500 dag małych ziemniaków

1 czerwona papryka

sól

oliwa

Sos:

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kminku

2 łyżeczki  słodkiej papryki

2 łyżki octu winnego

Czosnek wycisnąć przez praskę, utrzeć z chili, papryką i kminkiem, dodać ocet winny.

Ziemniaki wyszorować, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 15 min.

Odcedzić, przestudzić i pokroić na ćwiartki.

Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić  w cienkie paski.

Na patelni  rozgrzać oliwę, smażyć a niej ziemniaki, a kiedy się zrumienią dodać paprykę.

Chwilę razem smażyć, dodać sos, dobrze  wymieszać, posypać solą.