Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łaciaty czekoladowo-waniliowy budyń

przepis:

0,5 l mleka

wanilia

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Z 0,25 l mleka odlać niewielką ilość, taką aby rozrobić  w niej mąkę ziemniaczaną.

Pozostałą część zagotować z dodatkiem 1 łyżki cukru i laski waniliowej.

Dodać mąkę,  gotować aż budyń zgęstnieje. Wyjąć wanilię.

Z pozostałej części mleka, także odlać niewielką ilość. Rozrobić w niej 1 łyżkę mąki  i kakao.

Mleko zagotować w drugim rondelku z cukrem , dodać mleko z kakao, zagęścić dalej gotując.

Budyń waniliowy i czekoladowy  rozłożyć  naprzemiennie w  salaterkach.