przepis:
Sos migdałowo-śmietankowy:
10 dag mielonych migdałów
kubeczek kwaśnej, gęstej śmietany
2-3 łyżki cukru pudru
zapach migdałowy
1 łyżeczka skórki cytrynowej
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Ilość cukru można dostosować do swoich upodobań.
.
Ciasto naleśnikowe:
10 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
300 ml mleka
szczypta soli
2 jajka
tłuszcz do smażenia
dżem brzoskwiniowy
.
Do mleka dodać jajka, mąkę, szczyptę soli, mielone orzechy. Ciasto dobrze rozmieszać, lub zmiksować.
Ostawić na pół godziny.
Na rozgrzanym tłuszczu piec cienkie naleśniki.
Gotowe naleśniki posmarować dżemem, zwinąć w ruloniki i polać sosem migdałowo-śmietankowym.
.