Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi ze słodkimi ziemniakami

przepis:

 30 dag  słodkich ziemniaków

sól, chili, gałka muszkatołowa, cynamon

masło 

listki szałwii

Ciasto na pierożki:

ok. 50 dag mąki

sól

ok. 250 ml  gorącej wody

Do mąki dodać sól, zalać gorącą wodą i wyrobić  elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić  na pól godziny.

Farsz do pierożków:

Ziemniaki opłukać, pokroić w plastry..

Piekarnik  rozgrzać do temp. 175º C.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim plastry ziemniaków,  wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Gotowe ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować w blenderze.

Pure z ziemniaków doprawić do smaku solą,  chili, gałką muszkatołową i  cynamonem.

Ciasto rozwałkować cienko  partiami, wykroić krążki, nałożyć na nie pure ziemniaczane, zalepić.

Pierożki ugotować w osolonej wodzie.

Masło rozpuścić na patelni, przesmażyć na nim listki szałwii.

Gotowe pierożki polać roztopionym masłem.