Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Herbatniki z mąki żytniej z rozmarynem

przepis:

3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

20 dag mąki żytniej (żurkowej)

15 dag masła

2 łyżeczki soli

1 łyżka miodu

1 żółtko

2 łyżeczki proszku  do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i  solą. Dodać masło, posiekać. Następne dodać żółtko i miód.

Ciasto dobrze wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wykroić  ciasteczka, ułożyć je na blaszce do pieczenia.

Ciasteczka piec ok 20 min. w temp. 180º C.