Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa kokosowa ze szpinakiem, porem i słodkimi ziemniakami

przepis:

20 dag słodkich ziemniaków

10 dag mrożonych liści szpinaku

1 por

1 ząbek czosnku

1 łyżka płatków migdałowych

sól, pieprz, chili

1 łyżka soku z cytryny

200 ml mleka kokosowego

100 ml wody

2 łyżki oleju

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

Por opłukać, pokroić na krążki.

Czosnek posiekać.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i por, dodać ziemniaki. Chwilę smażyć mieszając, a następnie dolać mleko kokosowe, dodać szpinak, wodę, sól, pieprz.

Gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Gotową zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chili.

Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi zupę na talerzu.