Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Czekoladowy biszkopt z kremem mascarpone

przepis:

Biszkopt:

6 jajek

szklanka cukru

szczypta soli

1,5 szklanki mąki ( z tego 0,5  szklanki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

dżem lub konfitury do przełożenia ciasta (z borówek, wiśni, czarnych porzeczek)

Jajka ubić, dodać sól, cukier.

Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt upiec.

Ja zrobiłam biszkopt z połowy proporcji.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto przekrawamy jak torcik, nasączamy je esensją z kawy, spirytusu i syropu amaretto.

Jedną część nasączonego ciasta pokrywamy warstwą dżemu lub konfitur. Nakładamy drugi blacik i  nakładamy na wierzch  kem   mascarpone.

Krem:

serek mascarpone

cukier puder

0,25 l śmietany kremówki

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, mieszamy ją delikatnie z serkiem mascarpone.