Czekoladowy biszkopt z kremem mascarpone
przepis:
Biszkopt:
6 jajek
szklanka cukru
szczypta soli
1,5 szklanki mąki ( z tego 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
dżem lub konfitury do przełożenia ciasta (z borówek, wiśni, czarnych porzeczek)
Jajka ubić, dodać sól, cukier.
Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt upiec.
Ja zrobiłam biszkopt z połowy proporcji.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto przekrawamy jak torcik, nasączamy je esensją z kawy, spirytusu i syropu amaretto.
Jedną część nasączonego ciasta pokrywamy warstwą dżemu lub konfitur. Nakładamy drugi blacik i nakładamy na wierzch kem mascarpone.
Krem:
serek mascarpone
cukier puder
0,25 l śmietany kremówki
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, mieszamy ją delikatnie z serkiem mascarpone.