Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Minicalzone ze szpinakiem i serem ricotta

przepis:

 .

Ciasto drożdżowe:

25 dag mąki

2,5 dag  świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2  łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy

Na calzone wykorzystałam połowę ciasta.

Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe.

.

Farsz:

10 dag sera ricotta

10 dag mrożonych liści szpinaku

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

1 żółtko

Szpinak obgotować, a następnie odcisnąć i pokroić.

Serek wymieszać ze szpinakiem, żółtkiem, rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, pieprzem.

Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki.

Na każdym rozłożyć farsz, krążki złożyć na pół i zlepić.

Calzone ułożyć na blaszce, odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem,

posypać grubą solą i kawałkami suszonej papryki.

Piec w temp. 200º C ok. 20 min.