Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś w sosie majonezowo-pomarańczowym

przepis:

 .

4 dzwonka łososia

4 łyżki majonezu

100 ml świeżego soku z pomarańczy

posiekane listki bazylii

sól, pieprz, sok z cytryny

 .

Kawałki łososia opłukać , osuszyć, usunąć z nich skórkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.

Rybę ułożyć na folii aluminiowej, położyć na niej listki bazylii i kawałki pomarańczy.

Tak przygotowaną rybę ugotować na parze.

Sok z pomarańczy wymieszać z majonezem.

Sos majonezowy delikatnie podgrzać, dodać do niego posiekane listki bazylii.

Gotowym sosem polać łososia.