Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wołowina z bakłażanem, dynią i porem

przepis:

500 g wołowiny

200 g dyni Hokkaido

1 por

1 mały bakłażan

0,5 szklanki zielonej soczewicy

2 listki laurowe

sól, pieprz

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

olej do smażenia

 

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.

Soczewicę  ugotować w osolonej wodzie.

Por pokroić na krążki.

Z dyni usunąć pestki.

Bakłażan i dynię  pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim wołowinę.

Mięso podlać wodą lub bulionem, dodać pieprz, sól, listki laurowe i dusić do miękkości.

Na patelni  na oleju przesmażyć dynię, bakłażan i por.

Warzywa  i ugotowaną soczewicę dodać  do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać tymianek i dusić aż warzywa będą miękkie.