Wołowina z bakłażanem, dynią i porem
przepis:
500 g wołowiny
200 g dyni Hokkaido
1 por
1 mały bakłażan
0,5 szklanki zielonej soczewicy
2 listki laurowe
sól, pieprz
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
olej do smażenia
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie.
Por pokroić na krążki.
Z dyni usunąć pestki.
Bakłażan i dynię pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim wołowinę.
Mięso podlać wodą lub bulionem, dodać pieprz, sól, listki laurowe i dusić do miękkości.
Na patelni na oleju przesmażyć dynię, bakłażan i por.
Warzywa i ugotowaną soczewicę dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać tymianek i dusić aż warzywa będą miękkie.