Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z serem i porzeczkami

przepis:

Naleśniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

ok. 10  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

0,5 łyżeczki kurkumy

masło klarowane do smażenia naleśników

Jajko ubić z mlekiem.

Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 

Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 

Nadzienie:

200 g sera typu włoskiego (np.Pilos)

0,5 szklanki czerwonych porzeczek

1 łyżka cukru pudru

cukier waniliowy

100 ml jogurtu

Ser  wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i 2 łyżkami jogurtu.

Masę serową wyłożyć na naleśniki, posypać  porzeczkami.

Naleśniki zwinąć w chusteczki i opiec z obu stron na rozgrzanym maśle.

Gotowe naleśniki polać jogurtem i posypać cukrem pudrem.