Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Marchewka i pietruszka z makiem

przepis:

1 pietruszka

1 marchew

1 łyżka klarowanego masła

1 łyżka miodu

szczypta soli

szczypta chili, świeżo zmielony  pieprz

1 łyżka suchego maku

 

Mak opłukać na sitku pod bierzącą wodą, zalać gorącą wodą aby napęczniał. Odcedzić.

Marchew i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w talarki.

Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim marchew i pietruszkę, posolić, dodać pieprz i chili.

Warzywa powinny być al dente. Jeśli potrzeba podlać niewielką ilością wody.

Pod koniec dodać miód i mak. Warzywa odparować.