Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Śledzie smażone marynowane

przepis:

50 dag świeżych śledzi

olej do smażenia śledzi

100 ml octu (10%)

500 ml wody

3-5 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 cebula

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

sól, pieprz do przyprawienia ryb przed smażeniem

3 łyżki mąki

Śledzie oczyścić, opłukać, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.

Śledzie usmażyć na oleju.

Wodę zagotować z octem, cukrem, solą, przyprawami i cebulą pokrojoną w piórka.

Usmażone śledzie ułożyć w słoiku, zalać ostudzoną zalewą.