Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Węgierska zupa z zieloną papryką i zielonym groszkiem

przepis:

 .

1 mała puszka groszku zielonego

3 ziemniaki

1 ząbek czosnku

1 cebula

1 por

1 zielona papryka

10 dag selera

1 marchew

2 listki laurowe

sól, pieprz

0,5 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

4 łyżki śmietany

10 dag piersi z kurczaka

10 dag boczku wędzonego

1 kostka rosołowa

olej

zielona pietruszka

 .

Cebule, czosnek obrać i drobno posiekać.

Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.

Ziemniaki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Marchew obrać, opłukać i pokroić w plasterki.

Por opłukać i pokroić w krążki.

Pierś z kurczaka i boczek pokroić.

W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać pierś z kurczaka , przesmażyć.

Do mięsa wrzucić warzywa, chwilę razem dusić, a następnie dolać 3/4 l wody. Dodać kostkę rosołową, listki laurowe, majeranek i słodką paprykę.

Wszystko gotować do miękkości.

Boczek przesmażyć, dodać do zupy razem z groszkiem.

Dodać sól, pieprz do smaku a na końcu śmietanę.