Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kotlety schabowe duszone z boczniakiem królewskim

przepis:

 4 kotlety schabowe

sól, pieprz

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

2 boczniaki królewskie

1 cebula

2 łyżki mąki

olej do smażenia

Kotlety opłukać, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Przykryć i wstawić na noc  do lodówki.

Następnego dnia boczniaki opłukać, pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

Kotlety obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim plastry boczniaka, dodać sól i pieprz. Zdjąć z patelni.

Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie z obu stron  kotlety.

Mięso z cebulą i grzyby przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C na ok.   30 minut.