Kotlety schabowe duszone z boczniakiem królewskim
przepis:
4 kotlety schabowe
sól, pieprz
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 boczniaki królewskie
1 cebula
2 łyżki mąki
olej do smażenia
Kotlety opłukać, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia boczniaki opłukać, pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
Kotlety obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim plastry boczniaka, dodać sól i pieprz. Zdjąć z patelni.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie z obu stron kotlety.
Mięso z cebulą i grzyby przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C na ok. 30 minut.