Łaciata tarta
przepis:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (typ 405)
0,5 szklanki mąki krupczatki (typ 450)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
5 łyżek cukru pudru
szczypta soli
Z podanych składników zarobić kruche ciasto.
Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Masa serowa:
220 g sera typu włoskiego Pilos
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy
Serek utrzeć dokładnie na gładką masę z jajkiem, cukrem i mąką. Dodać aromat waniliowy.
Masa makowa:
250 g masy makowej (Bakalland)
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki cynamonu
Kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego
Do masy makowej dodać jajko i mąkę. Wymieszać dokładnie.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.
Resztki ciasta przeznaczyć na kruszonkę.
Na tarcie ułożyć na przemian masę serową, makową i dżem.
Wierzch posypać kruszonką.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C, piec 40-45 min.