Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łaciata tarta

przepis:

Kruche ciasto:

1 szklanka mąki pszennej (typ 405)

0,5 szklanki mąki krupczatki (typ 450)

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g zimnego masła

5 łyżek cukru pudru

szczypta soli

 

Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

 
Masa serowa:

220 g sera typu włoskiego Pilos

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru pudru

aromat waniliowy

 

 Serek utrzeć dokładnie na gładką masę z jajkiem, cukrem i  mąką. Dodać aromat waniliowy.

 
Masa makowa:

250 g masy makowej  (Bakalland)

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki cynamonu

Kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego

Do masy makowej dodać jajko i mąkę. Wymieszać dokładnie.

Ciasto  rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.

Resztki ciasta przeznaczyć na kruszonkę.

Na tarcie ułożyć  na przemian masę serową, makową i  dżem.

Wierzch posypać kruszonką.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C, piec 40-45 min.