Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pieczarki na marokańską nutę

przepis:

1 mała czerwona cebula
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kuminu
300g peczarek portobello
250 g pokrojonych pikantnych pomidorów z puszki
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka miodu
100 g kaszy kuskus
200 ml wody
4 miękkie suszone moreli
natka pietruszki
sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić na ćwiartki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją aż zmięknie.
Do cebuli dodać cynamon i kumin, smażyć mieszając przez minutę.
Dodać grzyby i smażyć je aż odparują wodę.
Następnie dodać pomidory, ciecierzycę, miód, sól i pieprz.
Smażyć wszystko ok. 10 min.
Na koniec do grzybów dodać posiekana natke pietruszki.

Morele pokroić.
W garnuszku rozgrzać olej, chwilę przesmażyć na nim kuskus, a następnie zalać go 200 ml wrzącej osolonej wody.
Kiedy kasza napęcznieje i wchłonie wodę, wymieszać ją z pokrojonymi morelami.