Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Papryka faszerowana bakłażanem

przepis:

1 mały bakłażan

6 papryk (długie żółte)

6 łyżek ugotowanego ryżu

3 łyżki bułki tartej

pół cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól, pieprz, chili

2-3 łyżki oleju

Ze strąków papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać i osuszyć.

Bakłażan opłukać, odciąć ogonek (nie obierać) i pokroić  w plastry, a następnie na drobną kostkę.

Cebulę i czosnek posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać bakłażan, sól, pieprz, odrobinę chili i słodką paprykę.

Dusić aż bakłażan będzie miękki.

Bakłażan wymieszać z ryżem i bułką tartą i nadziać nim  wydrążone papryki.

W rondelku zagotować bulion, włożyć do niego paprykę, chwilę gotować.

Kiedy papryka jest już na wpół miękka dodać przecier pomidorowy.