Papryka faszerowana bakłażanem
przepis:
1 mały bakłażan
6 papryk (długie żółte)
6 łyżek ugotowanego ryżu
3 łyżki bułki tartej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz, chili
2-3 łyżki oleju
Ze strąków papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać i osuszyć.
Bakłażan opłukać, odciąć ogonek (nie obierać) i pokroić w plastry, a następnie na drobną kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać bakłażan, sól, pieprz, odrobinę chili i słodką paprykę.
Dusić aż bakłażan będzie miękki.
Bakłażan wymieszać z ryżem i bułką tartą i nadziać nim wydrążone papryki.
W rondelku zagotować bulion, włożyć do niego paprykę, chwilę gotować.
Kiedy papryka jest już na wpół miękka dodać przecier pomidorowy.
