Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z farszem z bakłażana i kuskusu

przepis:

Naleśniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

ok. 10  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

0,5 łyżeczki kurkumy

olej do smażenia naleśników

 

Jajko ubić z mlekiem.

Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 

Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 

 

Farsz:

połowa bakłażana

0,5 szklanki kaszy kuskus

1 szalotka

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka utartego sera grana padano

sól, pieprz, chili

 

Szalotkę i czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.

Dodać pokrojony bakłażan i  smażyć go do miękkości.

Kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym lub osoloną wodą.

Kiedy kuskus napęcznieje dodać go do bakłażana, doprawić solą, pieprzem i chili, chwilę razem smażyć.

Do farszu dodać natkę pietruszki i ser.

Na upieczone naleśniki układać farsz, zawinąć je  i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.