Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Halibut w sosie bazyliowym

przepis:

1 filet z halibuta

sól, pieprz

2 łyżki posiekanych listków bazylii

100 ml śmietany 30%

1 szalotka

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

sok z połowy cytryny

skórka otarta z cytryny

Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Szalotkę pokroić, zeszklić na maśle.

Do cebuli dodać mąkę, przesmażyć chwilę. Zasmażkę rozprowadzić 100 ml wody, dodać śmietanę,  bazylię, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.

Rybę ugotować na parze.

Gotową rybę położyć na talerzu i polać sosem.