Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Fasolka po bretońsku

przepis:

 30 dag fasoli "Jaś"

10 dag wędzonego boczku

10 dag kiełbasy

1 łyżka oleju

2-3  łyżki przecieru pomidorowego

1 cebula

1 łyżka mąki

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, cukier, majeranek

Fasolę opłukać, zalać przegotowaną zimną  wodą i odstawić na noc aby napęczniała.

Następnego dnia fasolę gotować do miękkości w tej samej wodzie. W razie potrzeby dolewać wrzątek.

Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.

Kełbasę i boczek dodać do fasoli, dodać liść laurowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem i cukrem.

Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Dodać mąkę , zasmażyć, rozprowadzić  z wywarem z fasoli, dodać koncentrat  pomidorowy. Podprawić fasolę.