Fasolka po bretońsku
przepis:
30 dag fasoli "Jaś"
10 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy
1 łyżka oleju
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
1 łyżka mąki
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, cukier, majeranek
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną zimną wodą i odstawić na noc aby napęczniała.
Następnego dnia fasolę gotować do miękkości w tej samej wodzie. W razie potrzeby dolewać wrzątek.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Kełbasę i boczek dodać do fasoli, dodać liść laurowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem i cukrem.
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Dodać mąkę , zasmażyć, rozprowadzić z wywarem z fasoli, dodać koncentrat pomidorowy. Podprawić fasolę.