Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Czosnkowy chlebek z mąki orkiszowej i pszennej

przepis:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

250 ml   ciepłej wody

1 główka czosnku

1 łyżka miękkiego masła

100 ml mleka

1/2 pęczka natki pietruszki

żółtko do posmarowania chleba

1 łyżka czarnuszki

Ząbki czosnku obrać.

Mleko zagotować i przez kilka minut gotować w nim ząbki czosnku.

Następnie czosnek opłukać, pokroić na plasterki.

Natkę pietruszki posiekać.

Obydwie mąki wymieszać, dodać sól i  pokruszone drożdże.

Do mąki dolać ciepłą wodę i  dobrze wyrobić ciasto.

Gdy ciasto  będzie już wyrobione, dodać miękkie masło i ponownie wyrobić.

Na koniec do ciasta dodać pokrojony czosnek i natkę pietruszki.

Z ciasta uformować chlebek i ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Chlebek  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do pieca chlebek posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżką zimnej wody i posypać czarnuszką.

Chlebek piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 210° C.