Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jajka w sosie szczypiorkowym

przepis:

2  jajka

Sos szczypiorkowy:
1 łyżka masła (15 g)
1 łyżka maki pszennej (10 g)
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
szczypta szafranu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
200 ml mleka


Masło rozpuścić w garnuszku, zasmażyć na nim mąkę nie rumieniąc jej.
Do przesmażonej mąki dodać zimne mleko, cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
Do sosu dodać szafran oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku.
Sos gotować do mometu aż zgęstnieje.
Na koniec do sosu dodać szczypiorek .

Jajka ugotować, przekroić na połówki i polać sosem.